Антимафиоти задържаха лихвар в Габрово
Антимафиоти задържаха лихвар в Габрово / Дарик Габрово, архив

46-годишен габровец е задържан за лихварство. Служителите на сектора на борба с организираната престъпност в Габрово предприели разследване след сигнал за нелегална банкова дейност, съобщават от МВР. Според информацията, в периода от 2008 до 2011 година жител на областния град извършвал банкови сделки, без да има разрешително за такава дейност. Предоставял заеми срещу лихва и подписани от заемополучателите записи на заповед - престъпление по чл.252, ал.1 от НК.

 В хода на работата извършителят - Д.Д./46 г./ от Габрово, е задържан. Разследващите установили още шестима души - свидетели на престъпната дейност. На някои от тях Д.Д. предоставял заеми, като ги карал да се подписват на запис на заповед, в която не е отразена сумата на заема. След като длъжниците изплатят взетите пари, лихварят ги заплашвал, че ако не му платят допълнително, ще им вземе имуществото и ще заведе изпълнителни дела в съда. Проверка установила, че срещу потърпевшите действително има заведени изпълнителни граждански дела в Районен съд-Габрово.
          

Във вторник служителите на ГДБОП-Габрово претърсили офис и апартамент,  ползвани от Д.Д. Оттам са иззети ксерокопие на записи на заповед, разписки за получени суми, празни записи на заповеди и ксерокопия на изпълнителни листове.
         

По случая е образувано досъдебно производство за престъпление по чл.252, ал.1 от НК. На Д.Д. е наложена мярка "полицейско задържане за срок до 24 часа" по Закона за МВР.
         

 Работата за документиране на цялостната престъпна дейност продължава с разпит на свидетели и повдигане на обвинение на Д.Д.

           Акцията е проведена под ръководството на Окръжна прокуратура - Габрово.