Откриване на Общинската изложба- конкурс за детска рисунка „Хуморът в нашите мечти
Откриване на Общинската изложба- конкурс за детска рисунка „Хуморът в нашите мечти / Дом на хумора и сатирата

Откриването на Общинската изложба- конкурс за детска рисунка „Хуморът в нашите мечти" и награждаването на лауреатите ще се проведе на 6 октомври в 10 часа в Дома на хумора и сатирата в Габрово. В изложбата са представени 131 творби на 65 участници от 8 габровски училища и 65 възпитаници на 4 школи по изобразително изкуство от Габрово и Севлиево. Конкурсът бе обявен от Община Габрово и Дома на хумора и сатирата в края на миналата година с цел да се стимулира и популяризира детското творчество на основата на партньорските отношения между градовете Габрово и Никелино (Италия). Паралелно в двата града се проведоха едноименни конкурси, в които със свои творби се включиха стотици ученици.

През пролетта изложбата с творбите на габровските деца беше показана в няколко училища в град Никелино. Темата на изложбата предизвика интереса на габровските ученици, които с нарисуваха своите представи и мечти, свързани с хумора. 255 малки художници се включиха в конкурса със свои творби. Специално жури направи селекция на рисунките, като допусна до участие в изложбата най-добрите от тях и излъчи лауреатите в отделните категории. Във всяка категория Община Габрово ще връчи по три предметни награди и дипломи, а Музеят „Дом на хумора и сатирата" - по една специална награда и диплом.

В първата категория (ученици от I до IV клас) лауреат на първата награда е Гергана Илиева от Начално училище „Васил Левски", втората и третата награди са съответно за Никол Бонева и Весислава Стоянова от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий". Наградата на Дома на хумора и сатирата печели Маргарита Георгиева от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий". Сред учениците от V до VII клас първата награда печели Инна Илиева от училище „Св. Св. Кирил и Методий", втората е за Донка Христова от СОУ „Отец Паисий", а третата - за Иван Казанлъков от училище „Ран Босилек". Наградата на Дома на хумора и сатирата печели Нанси Али Соуейд от ОУ „Ран Босилек".

При участниците от художествените школи първата награда е за Виктория Иванова, втората - за Иван Петров (и двамата от Детската школа по приложно изкуство - Габрово), а с трета награда е отличен Цветозар Захариев от Школата „ВВ - АРТ" към Детски комплекс „Йовко Йовков"- Севлиево. Наградата на Дома на хумора и сатирата печели Анна-Мария Иванова от Детската школа по изобразително изкуство при Читалище „Развитие"- Севлиево.

В редица рисунки е застъпена темата за приятелството между двата народа и общите интереси и вълнения на децата от България и Италия. От представените творби става ясно, че габровските участници неизменно свързват хумора с прословутите габровски шеги и с традиционния весел карнавал в Габрово. Изложбата ще остане в зала 6 на Дома на хумора и сатирата до края на месец октомври.