/ ХГ Христо Цокев

В Художествена галерия „Христо Цокев” - Габрово, в присъствието на кмета Таня Христова, бе открита Национална изложба „Пролетен салон на жените художнички”.

Това е първото издание на изложбата в която допуснати за участие са 62 авторки, представени със 100 творби – живопис, графика, фотография, колаж, скулптура и др. Жури в състав: Евгени Недев, Иван Христов – Грога и  Николай Цветанов определиха номинираните и носителите на награди в две категории.

За млад автор призът бе връчен на Деница Дакова от София за скулптурата „Десетилетие”. Творбата е триптих и се отличава с новаторския подход на авторката към формата и обработката на материала. Носител на Голямата награда е Димка Ставрева от Благоевград за живописната творба „Нощ“. Картината се откроява с дълбочина, контраст, богатия колорит и авангардната интерпретация на пейзажа като жанр.

Номинираните за наградите са: Ана Топалова - Благоевград, Амалия Минчева – Габрово, Галина Павлова- София, Деница Дакова – София, Димка Ставрева - Благоевград, Ема Вертерова - Габрово, Мария Алексиева – Бургас, Мартина Караиванова - Велико Търново, Наташа Ноева - Тутракан, Невена Лефтерова - Лясковец, Снежана Неделчева – Генова – София.

Пролетен салон на жените художнички
ХГ Христо Цокев

В България дамските изложби имат големи традиции. Първата изложба  на жени художнички се е състояла през 1928 г. в Държавната художествена академия. Същата година се основава и „Дружеството на жените художнички.“ Десет години по късно през 1938г. дружеството организира изложби в Белград и Загреб, като участват 45 художнички и скулпторки с общо 180 творби в който се показва модерния град и образа на модерната жена.

В Габрово от десетилетия се организира регионална изложба „Пролетен салон на жените художнички“ посветена на 8 март. Тази година бе взето решение изложбата за напред да стане национална.„За финал ще си позволя да цитирам Пикасо според когото публиката влиза в галериите защото има нужда от възхищение. В един свой епилог той казва: "Най-важното в тези времена на духовна нищета е да създадеш възторг."

Уважаеми дами и господа, госпожо Христова за мен е чест да бъда домакин и да открия тази изложба превърнала се в празник за сетивата,  предизвикваща истински възторг.“ - с тези думи Евгени Недев, Директор на ХГ „Христо Цокев“, Габрово откри изложбата.

Приветствие към присъстващи и отличени отправи и госпожа Таня Христова – кмет на Община Габрово, връчвайки наградите. Експозицията може да бъде видяна до 12 април.