Отбелязват Свети Спиридон в АЕК Етър
Отбелязват Свети Спиридон в АЕК Етър / Дарик Габрово, архив

Според народната традиция на 12 декември се празнува денят на Свети Спиридон - закрилник и патрон на етърските занаятчии. На този ден те ще запалят в работилниците си свещичка за здраве.

 От 9 ч. на тържествена литургия в етърската църква "Св. Богоявление" ще се споменат с благодарност и добра дума починалите майстори и ще се помолят за здравето на живите. Ще се почете и паметта на Лазар Донков, създателя на Етъра, като се поднесат цветя пред барелефа му.

  За първи път Архитектурно - етнографски комплекс „Етър" предлага на своите посетители целогодишна абонаментна карта за 2013 г. Презентацията й ще бъде от 10 ч. на входа на АЕК „Етър". С нея може се посетят всички интересни събития от богатия културен календар на комплекса.

 От 10.30 ч. ще бъдат представени Трите камъка на традицията. Те ще напомнят на посетителите за нашето минало, което не бива да забравяме.

  От 11.00 ч. ще се открие изложбата на Исторически музей Димитровград „Имало едно време...". Тя ще остане в АЕК „Етър" до февруари 2013 г. Експозизията се състои от над 150 експоната от фонд „Етнография" на музея. Те са свързани с бита, поминъка и духовния живот през XIX и началото на XX в. на селищата Раковски, Марийно и Черноконево, върху основата на които е създаден Димитровград.  

   На 12-ти декември входът е безплатен за всички посетители на АЕК „Етър".