Отбелязаха 101 години от рождението на Борис Машалов
Отбелязаха 101 години от рождението на Борис Машалов / Община Севлиево

101 години от рождението  на севлиевеца Борис Машалов бе отбелязана днес, 30 януари. Представители на Община Севлиево поднесоха цветя пред паметната плоча на ненадминатия изпълнител и интерпретатор на северняшката народна песен.

Борис Машалов е четвъртото от шестте деца на Елена и Никола Машалови – честни и трудолюбиви хора, водили нелек живот за да прехранват голямото си семейство. Това ги принуждавало да се местят в различни населени места, докато накрая майката Елена продава къщата си и през 1929 г. всички се установяват в София.

Навсякъде, където е работил Борис, се е отличавал със своето трудолюбие и с песните, които не спирал да пее. Така е бил чут и забелязан от оперния певец и музикален педагог Събчо Събчев, който помага на Борис да се отдаде на народното пеене.

Още от малък Борис Машалов е закърмен със северняшките народни песни, изпълнявани от неговите родители. На 10 години той събира около себе си много слушатели, като успява да ги разплаче със своето прекрасно изпълнение. Борис Машалов оставя богато наследство след себе си.

Събрани са над 400 негови песни, а 100 от тях са в златния фонд на БНР. Част от най-хубавите му песни, които ще се помнят винаги са „Заблеяло ми е агънце“, „Мятало, Ленче ябълка“, „Вино пият 50 юнака“, „Недо ле, Недке хубава“, „Провикнал ми се е Никола“, „Засвирили са, Дойне“, „Китка ти падна, Дено“ и много други. Борис Машалов и до днес си остава най-изтъкнатият интерпретатор на северняшката народна песен.