От март започват обученията на библиотекарите
От март започват обученията на библиотекарите / Дарик Габрово

 

"Регионалната библиотека "Априлов- Палаузов" в Габрово получи така наречения "Пакет 1" и по- голямата част от компютрите са ситуирани в една зала, която ще играе ролята на обучителен център, а другите са разположени в читалните", каза за Дарик Наталия Георгиева от програма "Глобални библиотеки- България".

По думите й в тези обучителни центрове от месец март започват обученията на библиотекарите в информационни и комуникационни технологии, работа с компютър и софтуер.

Тя допълни, че програма "Глобални библиотеки" има два компонента- доставка на компютри, периферна техника, безплатен достъп до интернет и обучения.

"3 хил. библиотекари от цялата страна ще бъдат обучени в няколко направления- информационни и комуникационни технологии, работа с потребители и общности, и услуги в модерната библиотека", каза още Наталия Георгиева.

По програмата са получени 10 комютъра, които са в обучителната зала, има проектор, екран и мултимедия. Освен това 4 компютъра са предоставени на читалнята в Детски отдел, 4 се намират в читалнята на библиотеката и два са в заемната, каза директорът на регионалната библиотека Савина Цонева.

След приключилия ремонт по "Красива България", от днес библиотеката ще работи с читатели.