Осем от видовете прилепи в Централен Балкан са световно застрашени
Осем от видовете прилепи в Централен Балкан са световно застрашени / scx.hu

 

С информационно-образователна кампания „Познаваме ли прилепите" Национален парк Централен Балкан се включва в обявената от Програмата за околна среда на ООН Международна година на прилепите - 2011, съобщават от пресцентъра на парка.

От там информират още, че в сравнение с други животни, на прилепите се отделя по-малко внимание. Знае се по-малко за тях и често поради битуващи неверни твърдения, неразбиране и предразсъдъци, произтичащи от незнание за техния живот и навици, прилепите стават жертва на преследване и унищожаване.

Прилепите са сред обитателите на Централен Балкан, които остават често „невидими" за посетителите. Досега в Парка са установени 18 вида, което е 60% от общия брой на видове в страната. Осем от видовете в Централен Балкан са световно застрашени, а всичките установени 18 вида са в приложенията на Директивата на Европейския съюз за хабитатите.

Световно застрашени са видовете Голям подковонос, Малък подковонос, Голям нощник, Нощник на Бехщайн, Трицветен нощник, Широкоух прилеп, Дългокрил прилеп и Малък вечерник, като популацията на Бехщайновия нощник в Парка е от световно значение за запазването на вида.