Общинският съвет за тристранно сътрудничество обсъди ситуацията в региона
Общинският съвет за тристранно сътрудничество обсъди ситуацията в региона / netinfo

Общинският съвет за тристранно сътрудничество обсъди социално-икономическата ситуация в региона. Това стана по инициатива на кмета на Община Габрово Томислав Дончев. В заседанието са участвали представители на синдикатите, местната и държавна власт, търговско-промишлената палата, представители на работодателите. Участващите са обсъдили състоянието и отражението на социално-икономическата криза в общината и са направили своите предложения относно стопиране  или намаляване на ефектите от нея в контекста на очакването за тежка зима. 

Кметът на общината Томислав Дончев е запознал присъстващите с прогнозата на Националното сдружение на общините в Република България за структурния дефицит, с който общините ще приключат календарната година и с предстоящата актуализация на бюджета на община Габрово. Според Томислав Дончев напрежението в бюджета е въпрос, който трябва да се решава от Общинската администрация и Общинския съвет и не бива да рефлектира върху предоставяните публични услуги и техните потребители.

Общинският съвет за тристранно сътрудничество в Габрово ще поиска от Националния тристранен съвет да настоява за създаване на единна информационна система за търсене и предлагане на работна сила към Агенцията по заетостта. Представителите на синдикатите отчитат нуждата от създаване на механизъм за регистриране на реалната безработица в страната, с който да бъдат обхванати данните и от частните бюра с посредническа дейност за набиране на работна сила. Според тях, причината за липса на обективна информация за действителната безработица е в нормативната уредба.

Официално статистиката се базира само на информацията за регистрираните в бюрата по труда, а безработните, които не са регистрирани, не се отчитат. Обсъдено бе предложение да бъде задължена местната Агенция по приходите на всяко тримесечие да подава обективна информация за броя на регистрираните уведомления за сключени и прекратени трудови договори на територията на общината. При сравнение с техните данни и данните от Бюрото по труда ще се получи по-обективна представа за действителното състояние на безработицата в общината. Това е втората среща на партньорите от Общинския съвет за тристранно сътрудничество през последното тримесечие. На следващото съвещание ще бъде анализиран правилникът за дейността на съвета и неговия състав.