Община Габрово става пилотна община по проект Модел
Община Габрово става пилотна община по проект Модел / netinfo

Община Габрово става пилотна община по проекта МОДЕЛ. Това ще помогне за създаването на една съвременна общинска енергийна програма, а организирането на „Общинските дни на интелигентната енергия” ще допринесе за широкото разпространение на резултатите от дейностите на общината в областта на устойчивото използване на енергията сред населението. Проектът МОДЕЛ ще помогне на 34 общини от 8 нови страни членки и кандидат-членки да станат модели за гражданите и другите общини.

Продължителността на проекта е от септември 2007 –до февруари 2010 година. Той ще подпомага общините при планирането, изпълнението и оценката на дейностите за подобряване на енергийната ефективност. Координатор на проекта е Енержи-Сите, Асоциация на европейските местни власти, която подкрепя местната политика за устойчива енергия /Европа/.

В рамките на разработката общината трябва да разработи и изпълнява Общинска енергийна програма и Годишен план за действие, чиято цел е да се намали с 10 % енергията, използвана в общинските обекти. Да назначи енергиен мениджър или да създаде отдел по енергийна ефективност в общината. Да организира един път годишно общински ден на интелигентната енергия, за да информира жителите за устойчивото използване на енергията. Да работи в тясна връзка с националните координатори на МОДЕЛ и да участва в организираните обучения. Да участва активно в международното състезание за наградата „МОДЕЛ на енергиен мениджър” и „МОДЕЛ за общински дни на интелигентната енергия”.

Община Габрово е една от първите общини в България, в която започна изпълнението на проект за енергийна ефективност. От 1997 до 2004 г. Габрово беше пилотна община по проекта “Стратегия за намаляване на емисиите на парникови газове чрез енергийна ефективност.