Областен управител – Габрово официално е член на RUR@CT
Областен управител – Габрово официално е член на RUR@CT / Дарик Габрово

 

Областен управител - Габрово е първата институция от България, която стана официален член на европейската мрежа за обмен на добри практики RUR@CT, съобщават от областната администрация. Това е партньорска мрежа от регионални администрации от страни - членки на Европейския съюз. До момента в мрежата официално членуват 62 области от 17 държави членки, като има и голям брой регионални администрации със статут на партньори. Партньорите имат ограничен достъп до ресурсите на мрежата и голяма част от тях са в процес на присъединяване като официални партньори.

Партньорската мрежа RUR@CT е създадена в резултат на реализацията на проект RURAL INNOVA, финансиран по програма  INTERREG IIIC  и се ползва с широката подкрепа не само на Европейската комисия, но и  на утвърдените мрежи на регионални власти - AER и CEMR и европейски експерти в сферата на развитието на селските региони.

Основната цел на мрежата е поддържането на специализирана база-данни за трансфер на добри практики. Към момента са налични документи за трансфер на почти 100 добри практики. Темите на различните практики са в сферите на Достъпност и развитие на нова инфраструктура; Диверсификация и икономическа конкурентноспособност; Заетост и социална кохезия; Демографски предизвикателства; Околна среда и устойчиво развитие и Регионални стратегии и териториално управление.

Всеки от официалните партньори получава достъп да базата-данни и може да разчита на специализирана помощ, за да приложи избрана и доказала се добра практика в своя регион. Добрата практика, която мрежата дефинира е именно тази, която води до позитивни и трайни резултати, касаещи специфични цели, които могат да бъдат пренасяни в друг контекст със съответната подкрепа в рамките на регионална стратегия и политика.