Няма да се закриват паралелки в осми клас в областта
Няма да се закриват паралелки в осми клас в областта / netinfo

Няма да има закрити паралелки в осми клас в гимназиите в областта след първо класиране, каза за Дарик експертът в Регионалния инспекторат по образование Грациела Родева. Общо 566 деца са успели и на двата кандидатгимназиални изпита, а утвърдения държавен план-прием е за 560 деца. Заявления за класиране са подали 523 ученици, включително и 6 от други области. 421 ученици са попълнили местата в 16 те паралелки, за които РИО извършва класиране. Запълнени са и местата в 5-те паралелки на Национална Априловска гимназия. Няма паралелки, които да са под нормативния минимум, почти всички са запълнени максимално, коментира Родева.

Най-голям е интересът към Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев" в Габрово, където за „Информационни технологии", както и за другите паралелки има над 200 желаещи. Много ученици са се насочили към „Компютърна техника и технологии" в ПТГ „Д-р Никола Василиади", както и към „Екскурзоводство" и „Туристическа анимация" ПГТ „Пенчо Семов". Не на всички ученици  това са първи желания, някои са второ и трето, каза експертът от РИО.

Голям е интересът и към Професионалната гимназия по икономика „Рачо Стоянов" в Дряново, където заявления са подали около 90 деца, като само 47 са от Габровска област.