Християн Стоянов
Християн Стоянов / BGathletic

Нов успех за най-добрия габровски лекоатлет през последните няколко години – Християн Стоянов, информира sport-gabrovo.com. Спортист №1 на Габрово за 2017 година извоюва бронзов медал от Балканското първенство за състезатели до 20 години, което се провежда в румънския град Питещ. Хрис спечели отличието си от бягането на 5000 метра, в което записа нов персонален рекорд – 15.11.16 минути.

Предишният върхов резултат на състезателя от АК“Орловец 93“ беше 15.21.52 минути и с него той спечели дисциплината в Националния шампионат в за младежи до 20 години, с което си извоюва и правото да представя страната ни на Балканиадата в Румъния. Златото в Питещ грабна представителят на домакините Дорин Русу с 14.27.10 минути, а среброто взе представителят на Турция Рамазан Бастуг с 15.08.13 минути. След Стоянов останаха състезатели от Турция, Молдова, Босна и Херцеговина, Албания и Хърватия.

Хрис ще участва и в още една дисциплина на Балканското първенство – бягането на 3000 метра. Стартът в тази надпревара е по-късно тази вечер.

Участието на Балканиадата е част от подготовката на Хрис Стоянов за предстоящото Световно първенство за хора с увреждания. Седмият в бягането на 1500 метра от Параолимписките игри в Рио се цели в място на подиума на планетарния шампионат за мъже и жени, който ще се проведе в английската столица Лондон от 14-и до 23-и юли