Неправоспособен и криминално проявен е действителният водач на колата от катастрофата на Брянска
Неправоспособен и криминално проявен е действителният водач на колата от катастрофата на Брянска / Дарик Габрово, архив

Водачът на автомобила от предизвикалата множество коментари и съмнения катастрофа на улица „Брянска", е различен от обявения преди дни, съобщават днес от полицията. Официалната информация след запитване на Дарик бе, че това е 28-годишен габровец. Вече е установен действителният водач на колата - Т.М., на 20 години,неправоспособен,  криминално проявен, осъждан за кражба и за нанасяне на средна телесна повреда.  Срещу габровеца е започнато бързо полицейско производство. На 10 ноември, около 01.40 ч, лек автомобил "Митсубиши Лансер", движейки се от ул. „Скобелевска" в посока ул. „Брянска", на лек ляв завой, излиза в дясно извън платното, като продължава движението си по тротоара, където след около 30 метра се блъска в къща. При инцидента няма пострадали, но са нанесени материални щети по парапета, който отделя тротоара от велоалеята към ул. Аврам Гачев, по къщата и по автомобила. След произшествието водачът изоставил колата и напуснал мястото. На мястото е имало мадежи, които само по щастлива случайност са останали незасегнати.

Няколко часа по-късно, служители на сектор "Пътна полиция" установили контакт със собственика на автомобила - Х. Б., 38-годишен от Габрово. Мъжът заявил, че колата е била управлявана от 28-годишния Т. С.

 Двамата са се явили в полицията, където са им снети обяснения и случаят е оформен по административен ред - на Т. С. е съставен акт за допуснатото ПТП, в който са отразени и конкретните нарушения - движение с несъобразена скорост и напускане на мястото на инцидента. Изготвен е протокол за пътното произшествие, екземпляр от който е предоставен на Община Габрово за възстановяване на нанесените материални щети /от застрахователната компания, с която собственикът на автомобила е сключил застраховката "Гражданска отговорност"/.Мъжът се срещна и  с кмета на Габрово и дори обеща да поеме разходите за отстраняване на повредите от катастрофата.

На по-късен етап, в полицията са получени данни, че лицето, което е поело вината за инцидента, не е действителният водач, допуснал катастрофата. При извършената допълнителна проверка е установено, че в момента на инцидента автомобилът е бил управляван от Т. М., 20-годишен от Габрово, криминално проявен, осъждан за кражба и за нанасяне на средна телесна повреда. Същият е неправоспособен, като за управление на МПС без съответното свидетелство, вече е наказван по административен ред. Мъжът се е опитал да се укрие, за да избегне наказателна отговорност.

Срещу Т. М. е образувано бързо полицейско производство за управление на МПС без СУМПС, съставен му е и акт за следните нарушения: управление с несъобразена скорост, в резултат на което е допуснато ПТП, и напускане на местопроизшествието.

На собственика на автомобила е съставен акт за това, че е предоставил управлението на МПС на неправоспособен водач, като е наложена и принудителна административна мярка "спиране на МПС от движение".

На 28-годишния габровец, излъгал, че той е управлявал автомобила, е наложена административна санкция за осуетяване на полицейска проверка. 

 видеозапис на поредната проява