НАП и МВР раздават брошури за внос на нови автомобили
НАП и МВР раздават брошури за внос на нови автомобили / Дарик Габрово

 

От началото на седмицата в Габрово Националната агенция по приходите и МВР започват съвместно разпространение на брошура, в която се разясняват задълженията на лицата, които не са регистрирани по Закона за данъка върху добавената стойност и са внесли нов автомобил от Европейския съюз. Това е една от мерките за третиране на риска „Неподаване на декларация и невнасяне на дължимия ДДС при вътреобщностно придобиване на ново превозно средство от нерегистрирано по ЗДДС лице" Брошурата е публикувана и в електроната страница на НАП - nap.bg .Брошурата ще се разпространява от подразделенията на „Пътна полиция" в страната.

Според европейското и българското законодателство, когато български фирми и граждани закупуват нов автомобил в страна от ЕС, те дължат и внасят ДДС в България, а не в страната, от която го купуват. Досегашната практиката обаче показва, че много от собствениците на автомобилите не знаят за това свое задължение и не подават декларация по Приложение 19 към чл.101,ал.1 от Правилника за прилагане на ЗДДС, която собствениците на автомобили са длъжни да подадат в НАП. От началото на 2010 г. в офиса на НАП - Габрово няма подадена нито една такава декларация, а за миналата 2009 г. тя е само една.

Брошурите ще се раздават само на лица, които регистрират Моторни превозни средства с обем на двигателя над 48 куб. см или с мощност над 7,2 киловата, предназначени за превоз на пътници или товари, които са закупени от държава-членка на ЕС и между датата на първата им регистрация и регистрацията в КАТ не са изминали повече от 6 месеца /текста по ЗДДС е точно „към датата на възникване на данъчното събитие не са изминали повече от 6 месеца, считано от датата на първата им регистрация"/, тъй като нерегистрираните по ЗДДС лица, които извършват ВОП на ново превозно средство, следва да декларират придобиването си и да внесат дължимия ДДС за него в приход на бюджета у нас, независимо от това дали доставчик на средството е регистрирано или нерегистрирано по ДДС лице от друга държава членка на ЕС.