Над 800 снимки на д-р Атанас Москов дари Кирил Калчев на севлиевския музей
Над 800 снимки на д-р Атанас Москов дари Кирил Калчев на севлиевския музей / Дарик Габрово

 

820 снимки, събрани в пет албума, и 55 негатива, дари севлиевецът Кирил Калчев на Историческия музей. Според директорът на музея - Найден Петров, г-н Калчев е единственият човек, който през годините е дарявал редица лични вещи на бащата на социалдемокрацията. Така, благодарение на него, във фонда на музея се съхраняват портрет на майката на д-р Москов, както и неговият грамофон, фотоапарат, триножник, въдица и пишеща машина. С фотосите Кирил Калчев се сдобива преди години лично от племенницата на Москов д-р Правда Кючюкова. Дълго време ги е съхранявал в дома си, но сега преценил, че е настъпил момента да ги предостави на музея, за останат за спомен на бъдещите поколения.  Голяма част от дарените снимки са семейни, на приятели, от  обществената му дейност, от срещи на социалистическия интернационал.

Найден Петров благодари за големия жест на Кирил Калчев и обеща то да остане като архив за д-р Москов. „Това, което успеем да разпознаем като лица от снимките ще бъде инвентаризирано в постоянния фонд на музея. Останалите ще отидат във фонда на дом-музей „Д-р Атанас Москов", каза още той и обеща, че за някоя от предстоящите годишнини на Мъдреца от Замъка на свободата ще бъде организирана временна експозиция с негови лични вещи и снимки.

Освен фотосите Кирил Калчев дари и книга с общите резултати от преброяването на населението на страната през 1934 г., когато Севлиево е било част от Плевенска област.