/ ЕМО ЕТЪР

От 17 до 20 май делегация от град Габрово, включваща представители на културни институти, общинска администрация и занаятчии ще посети град Тиер, Франция.

Като част от Мрежата на Творческите градове към ЮНЕСКО, град Габрово, признат за Творчески град на занаятите и народното изкуство,  получи официална покана от Търговско-промишлената палата на Пюи дьо-Дом /Франция/ и Френската федерация на ножарите.  Отправената покана предвижда участие в инициативата – Международни срещи на столиците на ножарството, сред които e и нашият град.

Изложбата „Ножарството в Габровския край” за първи път гостува в Исторически музей-Попово

Първата такава среща се проведе през м. май 2016 година, в град Тиер. На събитието присъстваха над 220 занаятчии, представители на над 20 столици на ножарството, които обменяха информация и опит, свързан с историята на занаята, технически характеристики и знания.  Изложението бе посетено от над 5 600 души.

Тези срещи предоставят възможност за осъществяването на разнородни контакти между заинтересованите градове, производители на ножове, сключване на договори и партньорства, обучения на млади майстори, всички обединени от една обща цел, а именно  популяризиране на нашето общо историческо наследство.

Информация за изложбата „Ножарството в Габровския край"

Като резултат от всичко това започна създаването на първата световна колекция от ножове, за която град Габрово също ще даде своя принос на предстоящото изложение.