Лазарките на ЕМО „Етър” донесоха късмет на хиляди българи
Лазарките на ЕМО „Етър” донесоха късмет на хиляди българи / netinfo

Единадесет момичета днес получиха „Уверително", че са участвали в обичая Лазаруване в ЕМО „Етър" и според българската народна традиция те вече са моми.

Пред погледите на над хиляда посетители, девойките представиха лазарски песни и танци.
Особено очарована от видяното е малката Ния. Момиченцето още няма две години, но е пристигнала с родителите си в ЕМО „Етър" облечена в народна носия.

Майка й Деница вече е решила, че когато достигне подходяща възраст ще я запише в училището за лазарки, което се организира от музея. Ния сияе в народната си носия, докато слуша думите на своята майка. Тя осъзнава, че се случва нещо по-различно, тъй като усеща реакциите на околните. Майката й вярва, че така детето ще се научи да обича и зачита българските традиции.

Лазарките на ЕМО Етър донесоха късмет на хиляди българи
netinfo

Кристина е малко по-голяма и също е дошла в ЕМО „Етър" облечена в народна носия. Бащата Венцислав разказва, че съседка на семейството предизвикала интереса на детето към българските обичаи със своите разкази.

„Тя ни каза, че за Лазаровден е приготвила подарък и ни даде носията. Малката я облече, много се хареса и решихме да дойдем на празника".

На Лазаровден Олга Милчелиева от София избра ЕМО „Етър", за да срещне лазарки:
„Днес е Лазаровден. Един много хубав празник, на който е за добро да срещнеш лазарки. От дете не бях идвала на Етъра и решихме през почивните дни да го направим. За жалост аз лично никога не съм обличала носия на лазарка", казва тя.

Лазарките на ЕМО Етър донесоха късмет на хиляди българи
netinfo

Момичета от Основно училище „Св. Св. Кирил и Методий" в ямболското село Зимница са дошли да видят как се пресъздава лазаруването в ЕМО „Етър". Познават добре обичая, тъй като са участвали в негова възстановка.
Лазарките в ЕМО „Етър" им харесват, а традицията е предадена много автентично, смята те.

Лазарките, които получиха „Уверително" за моми поднесоха цветя пред паметника на Лазар Донков, създател на ЕМО „Етър".

Лазарките на ЕМО Етър донесоха късмет на хиляди българи
netinfo

На 23 април в музея започна кампания за набиране на средства, с които да се закупят характерни за Балкана билки. Те ще бъдат засадени на територията на ЕМО "Етър" и когато дарител дойде на Еньовден ще може да си наберат от тях.