Крамолинчени не вземали рента три години, арендаторът я давал само в натура
Крамолинчени не вземали рента три години, арендаторът я давал само в натура / netinfo

       Вече трета година жителите на севлиевското село Крамолин, които имат подписан договор за обработка на земите им с арендатора „Агро сън" ООД гр. Бяла, не са получавали рента. Това жена от Плевен, чиито земи в родното й село се орат от Борил Панайотов.

      През 2005 г. голяма част от жителите на селото са подписали договор с Панайотов, според който размерът на рентата се определя на 6 лв. на декар годишно до 2008 г., а след това се актуализира спрямо степента на инфлацията в страната. От тогава до сега наемодателите на земи от Крамолин имат да получават от арендатора аренда за цели три години.

      Арендаторът обаче е категоричен, че не е спирал да дава рентата. Според него голяма част от наемодателите вземат рентата си в натура - жито, царевица или олио, но имало и малцина, които държели да получат пари, вместо натура, нещо, което не е изключение и е записано в договора. Проблемът обаче идвал от там, че вече повече от година държавата не превеждала парите по 121 мярка от Програмата за развитие на селските райони за „Модернизиране на земеделските стопанства". Това ги поставяло в неизгодното положение да нямат оборотни средства. Той бе категоричен, че няма откъде да намери пари, но може да върне земите на жалващите се.