Кабинет на РЗИ за имунизация с противогрипна ваксина отваря врати в Габрово
Кабинет на РЗИ за имунизация с противогрипна ваксина отваря врати в Габрово / DarikNews.bg, архив

Имунизационният кабинет отваря врати за провеждане на кампания за имунизация с противогрипна ваксина, съобщават от РЗИ-Габрово.

През този сезон имунизационният кабинет ще разполага с противогрипните ваксини "Инфлувак" и "Ваксигрип". При извършване на имунизация се заплаща цената на ваксината и такса от  2.00 лв. за манипулацията . И в двете ваксини е включен препоръчителният от Световната здравна организация състав на противогрипните ваксини за северното полукълбо за сезон 2014 /2015 г:

  • A/California/7/2009 (H1N1)pdm09
  • A/Texas/50/2012 (H3N2)
  • B/Massachusetts/2/2012

Имунизационният кабинет на РЗИ се намира на втория етаж - стая № 205 и ще бъде отворен всеки работен ден от 24 септември в часовете 8:30- 12:00 и от 15:00 до 16:00.

Препоръчва се имунизациите срещу грип да се извършват ежегодно през есента преди началото на епидемичния сезон. Защитният ефект на ваксината се проявява 2-3 седмици след имунизацията. Ефективността на грипните ваксини зависи от възрастта и защитните сили на пациента. За постигане на оптимална защита срещу грипа е необходима ежегодна имунизация. Имунитетът след ваксиниране е с продължителност около 1 година, информират от РЗИ.

Имунизацията срещу грип е препоръчителна за лица на възраст 65 и повече години , възрастни и деца над 6-месечна възраст с  хронични сърдечно-съдови или белодробни заболявания, вкл. бронхиална астма, възрастни и деца над  6-месечна възраст с  хронични метаболитни  заболявания /вкл. захарен диабет/, бъбречни заболявания /вкл. хронична бъбречна недостатъчност и болни на хемодиализа;хемоглобинопатии, имуносупресия/, лица от организирани колективи, лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им (транспортни работници, служители в армията и полицията, работещи в училищата, медицински персонал и др.

Грипните ваксини се съхраняват в хладилник при температура 2-8 С .

Не бива да се замразяват. Недопустимо е закупуване от аптека и  продължително съхраняване на ваксината в извънхладилни условия до момента на поставянето й.