Изпълнители от световна класа се представят пред габровска публика в Дните на камерната музика
Изпълнители от световна класа се представят пред габровска публика в Дните на камерната музика / www.sxc.hu

На 8 септември, понеделник, от 19:00 часа, в Художествената галерия "Христо Цокев" в Габрово започва 38-мото издание на Дните на камерната музика. Програмата на фестивала е съобразена с традиционните анкетни карти. Пред габровска публика отново ще ни гостува като солист Минчо Минчев, в компанията на своя "международен отбор по цигулка", Йълдъз Ибрахимова, Антони Дончев, Софийски солисти, Александър Дубах, саксофонен квартет от Канада и куп други интересни неща.

В първия ден, понеделник, като солисти на Габровския камерен оркестър ще гостува дуото Василий Илисавски от Русия и българката Галина Драганова. Те са посветили своята концертна дейност на музиката на 18 век, която изпълняват на автентичните клавишни инструменти от епохата на Йохан Себастиан Бах и Волфганг Амадеус Моцарт.

За пръв път габровци ще видят и чуят на живо старинните инструменти чембало и фортепиано, които в края на концерта ще свирят заедно. Програмата включва Концерт за фортепиано и оркестър и Концерт за чембало,  фортепиано и оркестър от от Карл-Филип Емануел Бах, вторият син на Йохан Себастиан Бах и Концерт за фортепиано и оркестър от чешкият предкласик Иржи Бенда. Всички концерти ще бъдат изпълнени за пръв път в България.

38-то издание на Дните на камерната музика Габрово 2014 г. се реализира със субсидия от Община Габрово, Министерството на културата и Община Тун, Швейцария.