Измамите по телефона продължават, габровка изгоря с близо 8 хил. лв.
Измамите по телефона продължават, габровка изгоря с близо 8 хил. лв. / netinfo

С 3 500 евро и 700 лева е била измамена 78-годишна жена от Габрово по добре познатия сценарий "катастрофа с роднина". Вчера около 13.20 часа неизвестно лице я излъгало по телефона, че нейн близък е причинил катастрофа. Въпреки многобройните предупреждения от страна на полиция и медии, част от гражданите продължават да приемат подобни обаждания за истина. Пренебрегват се две основни препоръки- задължително свързване с роднините и обаждане в полицията преди  да се изпълнят исканията на измамниците. Сумите се предават на напълно непознати лица, а в някои от случаите дори липсва пряк контакт - парите се оставят на посочено място. Сигналите за измами се подават на тел. 166 постфактум, което не дава възможност на полицията да задържи авторите им в момента на извършване на престъплението и осигурява тяхната анонимност.

За пореден път полицейските служители в областта разпространяват информационни материали, свързани с предотвратяването на подобни престъпления. Те се поставят пред сградите на кметствата и кметските наместничества, магазините и клубовете в населените места.

От МВР отново напомнят на гражданите, че преди да предприемат каквито и да било действия по изпълнение на исканията, задължително да  позвънят в полицията! Въпреки, че измамниците ще ви посочат конкретен мобилен номер за връзка с полицейски служител, обадете се на тел. 166!