Християн Стоянов спечели още един медал от  Световните игри
Християн Стоянов спечели още един медал от Световните игри / sport-gabrovo.com

Християн Стоянов спечели още един медал от  Световните игри на Международната федерация на спортистите с увреждания, ампутации и инвалидни колички, които се провеждат в Сочи, Русия. Към среброто от надпреварата на 1500 метра, габровският лекоатлет прибави и бронз от дисциплината, в която оглавява световната ранглиста -  800 метра. Хрис отново финишира пръв в своята категория, но прибавеният коефициент спрямо нивото на увреждане на всички участници в надпреварата го изпрати на третата позиция по точки. Времето, за което възпитаникът на треньора Веселин Георгиев завъртя двете обиколки в мокрото време и локвите на стадиона в спортен комплекс "Юг-спорт", беше 2.02.68 минути.

„Първото ми състезание при елита не беше особено силно, тъй като не дойдоха за участие основните ми конкуренти, но определено мога да кажа, че е доста по-трудно отколкото при младежите. Това ме амбицира още повече да тренирам, за да мога да изкача върха и при елитните бегачи.

Правилото за добавения коефициент беше вкарано, тъй като нямаше достатъчно участници и бяха събрани заедно групи на състезатели с различно увреждане. Така, въпреки че ги победих, те записаха по-предно класиране, защото им се добавят точки в зависимост от степента на увреждането. И в двата старта това даде предимство на руснаци, което, може би, беше и малко политика, тъй като те са си домакини“, коментира от Християн от Сочи.

За габровския талант състезанието в Русия беше трупане на ценен опит преди най-сериозното изпитание, което му предстои, а именно - Параолимпийските игри в Бразилия`2016. Той вече има покрит норматив за участие в Рио от Световното първенство за младежи в Щадсканаал (Холандия) тази година, в което спечели титлите на 800 и 1500 метра, които в последствие дублира и на Европейското първенство за младежи във Вараждин (Хърватия). В ранглистата на IPC(Международния параолимпийски комитет) за хора с увреждания в неговата категория (Т46), Християн е първи в света на 800 метра с времето регистрирано в Щадсканаал – 2.00.17, а на 1500 метра е със седми резултат, който постигна на първенството във Вараждин – 4.11.89.

Източник: sport-gabrovo.com.