Снимка: Дарик Габрово
Снимка: Дарик Габрово / Посетителски център на Узана

Предложението на Община Габрово да бъде отдаден за безвъзмездно ползване на неправителствена организация поземлен имат от девет декара в местността Узана предизвика бурни дебати в местния парламент. Червената опозиция се обяви против.Съветникът и областен председател на БСП Николай Григоров излезе с предложение за тригодишен срок за отдаване, с оглед на изготвената тригодишна Програма за развитие. Тази идея предизвика дебати, но в крайна сметка бе отхвърлена от управляващите.

„След продължителна дискусия обаче, в която ясно пролича позицията на БСП и на другите опозиционни формации против внесения проект за решение, той не събра достатъчно гласове, благодарение на което Посетителски информационен център „Узана“ и земята около него останаха общинска собственост", коментира пред Дарик Николай Григоров.

БСП - Габрово
Николай Григоров

Той припомни, че съветниците трябваше да разгледат три точки в дневния ред от последната сесия, касаещи дейността на наскоро учредената фондация „Узана“. Учредители на Фондацията са Община Габрово и Българска фондация „Биоразнообразие“. Решението за учредяване бе взето в края на миналата година с гласовете на управляващата партия ГЕРБ.

„Още тогава направиха впечатление многото спорни моменти, касаещи дейността на фондацията, липсата на ясна визия за нейното развитие и ползите, които местната общност ще има при реализацията на нейните цели. След първоначалните действия по учредяването, регистрацията, провеждането на конкурс за изпълнителен директор и т.н., на Общинския съвет бяха предложени Програма за развитие и управление 2019–2021, План за дейността за 2019 г. и Проект за бюджет за 2019 г.

Бурните дискусии бяха предизвикани от предложението на ръководството на Община Габрово да бъде отдаден за срок от десет години за безвъзмездно ползване на фондация „Узана“ поземлен имот от близо девет декара и построената върху него триетажна сграда на Посетителски информационен център. Това е максимален срок, разрешен от закона", поясни Николай Григоров. 

Според него ръководството на Общината и на фондацията не са успели да дадат смислен отговор защо на един току-що регистриран юридически субект, макар и с общинско участие, на практика се подаряват за десет години земя и сграда на едно от най-хубавите места на поляната в местността Узана. 

„Какво налага преотстъпването на девет декара от земята, защо дейността на ПИЦ  „Узана“ изцяло се прехвърля на новия субект и защо бюджета на фондация „Узана“ за 2019 г. се формира почти изцяло от дарения от Община Габрово. Друг въпрос е, че и това не е ясно как ще стане.

Останаха съмненията защо Община Габрово иска да направи толкова дългосрочен подарък в края на мандата на кмета и на Общинския съвет. Това ли е виждането за развитието на Узана като знакова за Габрово дестинация. Кога най-сетне Узана ще се превърне в приоритет не само на думи за управляващите", коментира още Николай Григоров.