Горени кабели отровили въздуха край спортната зала, целта била да се вземат металните жици
Горени кабели отровили въздуха край спортната зала, целта била да се вземат металните жици / DarikNews.bg, архив

Кабели са били горени в района на спортна зала "Орловец", за да падне външното покритие и да може да се вземе металната част. Това е най-вероятната причина за възникналия миналата седмица проблем с екологията на този район. Сигнал до гражданско движение ДНЕС бе подаден от живеещите в трите блока до залата. Хората се съмняваха, че фирма, разположена наблизо изгаря в часовете след полунощ пластмаса в двора си и така замърсява въздуха. Проверка на РЗИ-Габрово показала, че е малко вероятно фабриката да е виновник за отровения въздух. Край реката, близо до моста, обаче били открити остатъци от значително количество изгорен пластмасов материал. Това навело инспекторите от РЗИ-Габрово на мисълта, че целта е била да се махне покритието, за да се стигне до металната жица на кабелите, която после да бъде предадена в пунктовете за вторични суровини. Все пак от РЗИ са категорични, че ще продължат да следят внимателно обстановката, в това число и с внезапни проверки на фирми.

Шефът на РЗИ д-р Веселин Димитров смята да проведе разговор с Областния управител Николай Григоров, който да съдейства в Габрово да започнат отново работа служители на РИОСВ-Велико Търново. Процедурата за следене на екологичната обстановка сега е твърде тежка, показва практиката.

От гражданско движение ДНЕС, организацията, която сигнализира институциите, че някой трови въздуха около зала "Орловец", изразиха в писмо до медиите своите положителни впечатления от действията на Община Габрово.

"Трябва да признаем, че сегашния отговор и взетите мерки на Общината бяха светкавични, за което съм информирал гражданите на района и благодаря", пишат  от движение ДНЕС.

Горени кабели отровили въздуха край спортната зала, целта била да се вземат металните жици
netinfo