Галерия Христо Цокев
Галерия Христо Цокев / „Художествени осезания”
 „Художествени осезания”, събитие организирано за хора с частично или напълно нарушено зрение, се проведе в галерия „Христо Цокев”.
 
Тактилните карти и аудиоописания дават възможност на незрящите да се докоснат до творби на изявени български художници – Христо Цокев, Владимир Димитров-Майстора, Никола Танев, Георги Василев, Митьо Солаков, Вежди Рашидов и икона на Симеон Коюв, част от представителната експозиция на галерията.
 
Инициативата дава възможност художествената галерия в Габрово да бъде физически достъпна среда за хора с нарушено зрение и да предостави подходящи условия за тактилен и сензитивен контакт до произведения на изкуството.
 
Предвижда се част от тактилните изображения да участват в пътуваща изложба с оригиналните произведения от фонда на галерията.
 
Изработването на тактилните карти и аудиоописанията е реализирано от Алберто Стайков, професионален фотограф, който е приел за своя лична кауза да подобри качеството на живот на незрящите в България. Той е основател на фондация „Графия”, стремяща се да създаде достъпна среда в сферата на изкуствата за хората с нарушено или липсващо зрение и промяна на възприятието относно зрителните увреждания в социални групи с нормално виждащи хора. Именно неговото име се свързва с изработка са тактилни изображения станали част от експозициите в Квадрат 500 и Софийска градска галерия.