/ Габровски театър
Габровският театър „Рачо Стоянов“ е един от трите извънстолични драматични театри, които заедно с други български театри и културни институти участват в XIV-то издание на Световното сценографско квадриенале в Прага. Това е най-престижният форум за сценография и театрална архитектура в световен мащаб, чието откриване беше на 6 юни и ще продължи до 16 юни 2019 г.
 
Представянето на Габровския театър на форума е със спектаклите на режисьора Петринел Гочев „Ромео и Жулиета“, 2013 г. - сценограф  Юлияна Войкова-Найман и „Жана д’Арк”, 2015 г. - сценограф Рин Ямамура. „Ромео и Жулиета“ е носител на две награди „АСКЕЕР“ през 2014 г. в категориите „най-добро представление за годината“ и „сценография“.
 
Участието на ДТ „Рачо Стоянов“ е част от проекта „Конгломерат“ - интерактивен изложбен павилион, чрез който се представя България. Образът на павилиона като единна структура, изградена от шестостенни килийки, е вдъхновен от темите на тазгодишното издание на Пражкото квадриенале - трансформация и сътрудничество.

Това е мащабна изложба на 44 автори и над 50 заглавия на реализирани проекти у нас в шест сфери - драматичен театър, куклен театър, опера, съвременен танц, кино и изпълнителски изкуства. „Конгломерат“ се реализира със съдействието на Министерство на културата и цели да покаже най-добрите нови визуални решения от страната ни. Това е първата по рода си виртуална изложба на българско сценично и екранно изкуство. Проектът „Конгломерат”, включен в секция „Страни и региони”, е изложен в Крижиковия павилион Е на  Виставище.
 
Освен чрез ДТ „Рачо Стоянов“, Габрово е представен и с трети проект - „Островът на съкровищата v1.0“ на Малка театрална компания. Това е първият в света куклен спектакъл, който съчетава в себе си технологиите за смесена и виртуална реалност.
 
Другите участници от страната са: Народен театър „Иван Вазов”, Театър София, Театър „Азарян“, ТР „Сфумато“, драматичните театри „Н.О. Масалитинов” в Пловдив и „Стефан Киров” в Сливен, Националният музикален театър „Стефан Македонски“, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, Център за култура и дебат „Червената къща“, Derida Dance Company, НДК, Столичен куклен театър, Софийска опера и балет, Държавните опери в Пловдив и Стара Загора, Държавните куклени театри в Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас.
 
Пражкото квадринале е традиция, започнала в 1967 г. Тази година ще бъдат представени изложби от 79 страни, над 800 артисти от целия свят и близо 600 пърформанса, уъркшопове и лекции.