Снимка:
Снимка: / Музей „Етър", „Екоразходка с електромобили“.
Немската агенция по околна среда публикува наръчника с добри практики от Германия и други европейски страни в провеждането на „Европейска седмица на мобилността“ през 2018 г. Единствената българска практика е Габрово – „Екоразходка с общински електромобили“ (Eco-ride in Gabrovo).

Подадената за инициативата информация гласи:

„Община Габрово и Етнографски музей на открито „Етър“ предоставиха двата си електромобила на желаещите да се повозят из габровските улици. Дейността имаше за цел да популяризира използването на екологичен транспорт в града. В тест драйва се включиха ученици, техните преподаватели и случайни минувачи. Екипажът на автомобилите – пилот и навигатор, разкриха предимствата на този вид транспорт по време на 15-минутна разходка в централната градска част.

Пасажерите оцениха комфорта при возене, получиха информация за техническите характеристики, подробности за зареждането и максималния пробег на автомобилите. Този акт е част от политиката на Община Габрово в сферата на енергийната ефективност, умната мобилност и загриженост за опазване на околната среда. Габрово е сред общините, които се възползваха от безвъзмездното съфинансиране на Националния доверителен екофонд за закупуване на електромобили в рамките на пилотната Инвестиционна програма за климата.

Снимка:
Кметът Таня Христова и директорът на музея проф. д-р Светла Димитрова приемат ключовете на електромобила.

През 2017 г. Община Габрово прибави към автопарка си електрическата КИА Соул, а през 2018 г. същият автомобил бе закупен и за ЕМО „Етър“. Доставена е и зарядна станция за обслужване на автомобилите. Те са брандирани със знак за екоавтомобил, с което се популяризират новите технологии за съхраняване, пестене на енергия и изхвърляне на възможно най-малко количество замърсители на въздуха и въглероден диоксид от автомобилите.”