Наградените
Наградените / Музей Дом на хумора и сатирата

За трета поредна година Габрово стана част от най-големия хакатон за разработка на игри в света – GlobalGameJam. В надпреварата, която тази година бе с тема „Какво означава домът за теб?“, се включиха 8 отбора. Ментори на отборите бяха д-р Светослав Косев – заместник-декан във Факултета по изобразително изкуство към Великотърновския университет и д-р Божидар Станчев – експерт по тoпология на 3D модели, преподавател в Шуменския университет. В рамките на две денонощия се разработиха игри до ниво прототип. За първи път бяха предадени цели 7 завършени игри. Повечето отбори бяха избрали като отличител играта им да може да бъде разбирана, без да зависи от език(текст/реч).

IT гимназията организира състезание по дигитална математика

Журито бе в състав: председател: д-р Атанас Марков  –  преподавател във факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и членове Маргарита Доровска – директор на Музея на хумора и сатирата, и Красимир Йосифов – програмист.

Първа награда получи отбор Студио Вагабонд в състав: Стафан Стойчев, Цанислав Павловски, Илия Неделчев с играта House of Gabrovians. Те спечелиха журито с това, че играта им бе в най-завършен вариант, с много логика, предвиждане на следващия ход на противника и включва в себе си габровските символи.

Втора награда получи отбор Cat Vaders в състав: Радостин Лефтеров, Цветислва Лавчиева и Златомир Христов. Всички те са студенти в Габровския технически университет в специалност „Компютърни системи и технологии“. Трета награда бе поделена между два отбора - Малкият отбор, с единствен участник Александър Николаев, и  Отбор Г А В, с участници Адриян Ибовски, Виктор Венков и Георги Христов.

Световният хакатон Global Game Jam отново идва в Бургас

Много от участниците в хакатона бяха от Габрово, но имаше и такива, пристигнали специално от Поморие и Атина. Част от тях, участвали и в други подобни надпревари, споделиха че Gabrovo Game Jam 2019 е бил най-забавният и с изключително приятелска атмосфера хакатон, на който са присъствали.

Единствената настолна игра, разработена по време на Gabrovo Game Jam 2019 бе НА СМЕТка. Тя е базирана на това, че всеки ден хората произвеждат големи количества отпадъци. Някои от тях могат да бъдат рециклирани, но за да се случи това те трябва да бъдат събирани разделно. В игарта се набляга на образователния елемент и предстои нейното доразвиване.