/ iStock/Getty Images
Дареният, на 16 октомври, външен дефибрилатор от Фондация "Хора в помощ на Габрово" от побратимения град Аалст в Белгия вече е поставен на стената в централното фоайе в сградата на местната администрация, съобщиха от пресцентъра на Община Габрово. 

Община Габрово е първата, която внедри приложението iHELP и го предлага безплатно на жителите си

Габрово е първата община в България, която разполага с външен дефибрилатор и който ще може да бъде използван при необходимост. Все по-голяма скорост набира идеята в страната на всички публични места като метро, молове, летища и големи фирми да се поставят автоматични външни дефибрилатори.

Целта е да може максимално бързо да се окаже първа помощ на хора, изпаднали в спешно състояние - като сърдечен арест, когато шансът за оцеляване намалява с 10-12% с всяка минута. Дефибрилаторът може да възстанови сърдечния ритъм. Идеята е апаратите да се ползват и от немедицински лица, които все пак трябва да бъдат обучени.

Община Габрово

Според статистиката, у нас от сърдечен арест умират около 10 хил. годишно. Голям процент от случаите настъпват в присъствието на други хора и ако околните се намесят в първите 3-5 минути от инцидента, шансът за оцеляване е над 50%.

Една трета от диабетиците имат неоткрита сърдечна недостатъчност

Към момента единствените обществени места, където има външни дефибрилатори са Община Габрово и Физическият факултет на Софийския университет. В три бази на Планинската спасителна служба също има поставени такива, като почти всички спасители са обучени да работят с тях.