Фестивалът "УзанаПолянаФест 2013" залага на екологичната интелигентност

Фестивалът УзанаПолянаФест 2013 залага на екологичната интелигентност
Фестивалът УзанаПолянаФест 2013 залага на екологичната интелигентност / УзанаПоляна фест

Третото поредно издание на зеления фестивал УзанаПолянаФест ще събере съмишленици на зелените идеи, представители на бизнеса, биопроизводители и творци между 12 и 14 юли в местността Узана край Габрово.

Темата на тазгодишното издание е екологичната интелигентност и това как да възпитаваме интелигентно отношение към природата и ресурсите, които тя ни предлага.

Фестивалът е насочен към предприемачи с отговорно отношение към природата, биопроизводители, потребители с осъзнато поведение към екологичните проблеми и промени в света, институции и организации, които се грижат за опазване на околната среда.

„На какво ни учи природата” е темата на обявения конкурс за есе във връзка с УзанаПолянаФест. Участниците в него трябва да бъдат студенти и да подготвят текст с обем до 1000 думи, който може да бъде придружен и от допълнителни аудио – визуални материали. Наградата на конкурса е участие в Лятна академия „Обучение за бъдещето”, която се провежда на палатков лагер „Магията на Витата стена”, с. Здравковец, Габрово.

Особено внимание ще бъде отделено на децата, за които ще бъде създаден специален детски център. Активностите, които са подготвени за малките посетители на УзанаПолянаФест имат за цел не само да ги забавляват, а и да ги стимулират да мислят за околната среда по нов и устойчив начин.

Младите участници в събитието ще бъдат въведени в темата на фестивала чрез „Био игри“. Така наречените „игри на живота” са замислени като занимания за деца между 4 и 9-годишна възраст и работилници за тийнейджъри между 9-18 години по природни науки. В сферата на природознанието и биологията ще могат да се развихрят всички участници, а фокусът ще е върху креативността и свободата да се експериментира, без притеснение от грешки.

‘’Център за приобщаващо образование’’ ще предложи на децата ателие за приложно творчество за глобално гражданство „С ръце и сърце около света”. Ателието ще „разходи” малчуганите из далечни страни по света, като ще им даде възможност да изработят артефакти от далечни страни като - Танграми от Китай, Крилати коне от Непал, рисуване с точки от коренното население на Австралия, Окото на Бог от Латинска Америка, мозайка от хартия със знамето на африканска държава и др.

Най-младите участници във форума и техните родители ще имат и уникалната възможност да участват в ритъм сесия. Свирейки на барабани, под вещото ръководство на Мартин Иванов ще се включат своеобразен ритуал на свързване не само помежду си, но и с природата.

Един от участниците тази година във фестивала е Енергийна Агенция – Пловдив, която ще Ви отведе на вълшебен веломаратон с всички горски животни от книжката „Веломаратон“. Всяко дете ще има възможност да разкаже своята велоприказка по време на детското четене „ВелоПриказки за деца и възрастни“.

В УзанаПолянаФест ще се включи и Черноморски енергиен клъстер. Темата на събитието ще бъде пряко свързана с уличното осветление. Ще бъдат представени информационни материали и модел на уличен стълб с LED осветително тяло и фотоволтаично захранване.

Ще бъдат показани техники за извличане на мед и събиране на цветен прашец от Сдружение за биологично пчеларство. Посетителите ще имат възможност да видят и демонстрационен кошер за наблюдение на движението и поведението на пчелите .

Център Идея Вита ООД ще запознаят посетителите на Узана с техниката Боуен (холистична терапия, която настройва тялото да се самолекува или по друг начин казано - връща го към "първоначалните настройки"). Центърът ще представи и ателие за практикуване на Дервишки танци.

Фондация ТАЙМ пък е подготвила симулационна игра HOMORESPONSABILIS. В нея различни отбори играят ролите на фирми, работещи на международния пазар с тропическа дървесина - доставчици на дървен материал, производители на мебели и търговци. В играта се залага на активната педагогика за предоставяне възможност на учениците да развият умения за предприемачество, размисъл и оценка.

За приятната атмосфера на събитието ще се погрижат едни от най-обичаните български групи и изпълнители – Остава, които миналата година отбелязаха 20 години на музикалната сцена, любимецът на публиката Рафи и нео фолклор формацията Bom Bok Orchestra.