ЕС да приложи натиск към Турция срещу прехвърлянето на бежанци, поиска Димитър Стоянов
ЕС да приложи натиск към Турция срещу прехвърлянето на бежанци, поиска Димитър Стоянов / Dariknews.bg
ЕС да приложи натиск към Турция срещу прехвърлянето на бежанци към България и Гърция, поиска Димитър Стоянов
66728
ЕС да приложи натиск към Турция срещу прехвърлянето на бежанци към България и Гърция, поиска Димитър Стоянов
  • ЕС да приложи натиск към Турция срещу прехвърлянето на бежанци към България и Гърция, поиска Димитър Стоянов

"На вълната от чужди емигранти към България, очевидно й се помага отвън. Не случайно Турция не е ратифицирала споразумението за реадмисия на бежанци, като целта е да може да се освобождава от тях, когато прецени и да ги прехвърля към България и Гърция”, коментира евродепутатът Димитър Стоянов в Трявна.

Според него България е европейска територия и съюзът трябва да реагира.

„Имам зададен въпрос към Европейската комисия и очаквам в следващите две-три седмици да получа отговор. Няма как да се затвори българската граница. Практически тя е едно поле, за което се знае къде е демаркационната линия. Какво да правим? Като дойдат на границата да застанем с калашници и да им кажем да се връщат обратно? Не, разбира се! Турция трябва да преустанови прехвърлянето на емигрантите, защото тя е тази която има възможност да ги спре и да ги върне в лагерите за бежанци около сирийската граница. Когато бежанците дойдат на наша територия ние имаме възможност само да ги задържим, но не и да ги върнем, защото Турция не е подписала споразумение за реадмисия”, е мнението на Димитър Стоянов.

„Ние не можем да блокираме границата си.  Да опънем бодлива тел 300 км? Няма как да стане. Трябва да се приложи натиск от Европейският съюз към Турция. Нека се покаже, че държат повече на своите страни-членки и да ни дадат едно рамо по този въпрос. Гледах репортаж, който показва как бежанците спокойно минават до турски граничари. За мен те са нарочно транспортирани. Не може да си представим бежанец, който носи само дрехите върху гърба си да измине 2 000 км. без да има помощ от страна на някоя държавна организация в Турция”, коментира още евродепутатът.