ХГ Христо Цокев
ХГ Христо Цокев / Един век русенски сюжети

Мобилната изложба „Русенски сюжети – един век” от фонда на Художествена галерия – Русе гостува на габровската ХГ „Христо Цокев“. Откриването ще бъде на 27 ноември, вторник, от 17.30 часа в зала „Минчо Минчев“ на галерията.

В галерия „Христо Цокев” бе открита изложбата „Цветни емоции”

В колекцията са подбрани 26 картини, обединени от идеята за различен поглед към Русе и живота в него, закодирани в творчеството на русенските художници, както и такива, свързали живота си с града. Включени са творби на няколко поколения автори: Васил Стефанов – Чилито, Димитър Радойков, Димитър Диолев, Атанас Михов, Николай Русчуклиев, Василка Монева, Антоний Софев и др. Пейзажи, интериори, портрети, натюрморти и абстрактни композиции показват елементи от пъстрата история и битие на града, разкриват русенци в техния делник, изменящият се с годините градски облик и красотата на река Дунав. Чрез историята на града и промените в неговата атмосфера, отразени в картините, зрителят може да се  запознае със стиловете, направленията и майсторските похвати в българското изобразително изкуство през XX век.

В галерия „Христо Цокев” се открива  изложба „Икони”

В представените живописни платна са  застъпени няколко теми, които изграждат цялостния образ на града през този един век:

Реката – движението на водата, играта на светлината и цветовете винаги са били вдъхновение за творците. Чрез река Дунав европейските модели се пренасят в Русе и градът се развива.

Градът – темата за града присъства чрез местата, оставящи трайни знаци в паметта и важни за местната общност, за културната й идентичност.

Русенските околности – темата отразява многообразието от пейзажи в района около града, свързани както с природата, така и с историята.

Русенските къщи – централната част на града, известен с уникалната си архитектура,  става творчески обект за много поколения художници.

Хората – русчуклиите, със своите културни традиции, с начина си на живот изпълват картините с действие и динамика. Това са хора от различни групи, уловени в техния делник или празник.

Изложбата може да бъде видяна от 27 ноември до 14 декември 2018 г.

Иконата – един личен и дълбоко откровен разговор с Бог (СНИМКИ)

През 2011 г. Русенската галерия реализира мобилната изложба по Програма за подкрепа на проекти в областта на музейното дело и изобразителните изкуства към Министерство на културата. Колекцията е представяна в: Народно Събрание, София (2010 г.); галерия „Индустриална 11”, в рамките на цикъла „Шедьоври на българските галерии” (2012 г.); Музея на историята и изкуствата в Букурещ, Румъния (2013 г.); Галерия за съвременно изкуство в Панчево, Сърбия (2015 г.).