„Тореадор” на Емануил Попгенчев е акцент в Галерията през август
„Тореадор” на Емануил Попгенчев е акцент в Галерията през август / ХГ Христо Цокев

През месец август, Художествена галерия „Христо Цокев” – Габрово представя картината „Тореадор” на големия български художник Емануил Попгенчев. Картината е рисувана през 1987 година и е добре запазена и до днес.

Самият художник си отива от този свят на 9-ти август 2010 година в София, точно преди осем години. Той обаче остава в историята като единствения български художник, верен на стила на „Кубизма“ през цялото си творчество.

Така през 1995 г. известната френска аукционна къща ДРУО продава всички негови представени картини, което е прецедент за български творец. „Кубизма“ представлява течение в изкуството, което се характеризира с пълно отрицание на класическата концепция за красотата.

Не се спазват пропорциите, органичната цялост и завършеността на живите модели и материалните обекти. Вместо обектите да се разглеждат от един фиксиран ъгъл, те се раздробяват на множество фасети, така че могат да се видят няколко различни аспекта едновременно.

Друг известен представител на това направление е художникът Пабло Пикасо. Малко известен факт е, че в последните години от живота си Емануил Попгенчев прекарва летата, рисувайки в ателието си на село Фърговци, в габровския балкан.

Той не само е художник, но и глава на цяло семейство художници. Неговата жена Снежина Попгенчева, също художничка, след завършването си от Националната Художествена академия при проф. Георги Богданов, живее девет години в Габрово заедно със своя съпруг.  Те имат две дъщери, които също се занимават с изкуство.

Ето какво споделят те за баща си, специално за габровската галерия:
“Баща ни, Емануил Попгенчев беше изключителен творец, с благородна душа и много добър човек. Tези, които го познаваме и тези, които сега го откриват, са по своему дарени с духовни и пластични истини, до които стигат само вярващите в живота на изкуството.

Татко беше дълбоко и искрено вярващ в този живот. Да благодарим на Вярващия! Благодарим с цялата си душа и сърце, че той беше и е наш баща и учител в живота. Той винаги ще живее в душите на хората чрез духовното изкуство, което остави. Благодарим на галерия „Христо Цокев“ за жеста!“

Художествена галерия „Христо Цокев” кани всички ценители на българското изкуство да се насладят на картината, като напомнят, че всеки вторник е ден без входна такса.