/ sport-gabrovo.com

Още един габровски талант тръгва по стъпките на Християн Стоянов. Състезаващият се за АК „Орловец 93“ Мартин Христов завоюва сребърен и бронзов медал при първото си участие в международна надпревара за хора с физически увреждания.

Новото откритие на треньора Веселин Георгиев взе участие в 8-то издание на Европейските младежки игри в Бърно, Чехия. В състезанието, носещо името „Емил Оупън“ в чест на легендарния чешки бегач на дълги разстояния Емил Затопек, взеха участие близо 900 спортисти на възраст от 10 до 26 години от 17 държави, които си оспорваха отличията в пет вида спорт.

Мартин, който през юли ще навърши 15 години, се състезава в средните бягания на 400 и 800 метра. В първия ден се проведоха стартове по възрасти, а във втория се проведоха финални бягания между спортистите постигнали най-добри резултати от всички възрастови групи.

В старта на 800 метра Христов завоюва среброто, а победата извоюва 22 годишен състезател от Полша. В надпреварата на 400 метра младият габровски лекоатлет се пребори за бронзовото отличие.

Д-р Иван Иванов с приз "Кмет на годината" в сектор "Младежки дейности и спорт"

„Това беше първата международна изява на Мартин в състезание за параолимпийци и мисля, че направихме много добър дебют. Смятам, че това момче има сериозен потенциал. Ние работим целенасочено с него по-малко от година и вярвам, че той тепърва ще показва добри резултати. Но нека не казваме големи приказки, времето ще покаже“, коментира треньорът Веселин Георгиев, който беше заедно с Мартин в Бърно.

Участието в Чехия беше една добра подготовка за двете по-сериозни изпитания, които предстоят на младия габровски атлет. Следващата седмица, от 25-ти до 30-ти юни в Паюлахти, Финландия, ще се проведат официалните Европейски параолимпийски младежки игри.

Там Мартин ще участва във възрастовата група на родените 2003-2005 година. В началото на август възпитаникът на Веселин Георгиев ще се бори за призово класиране и на Световното първенство по лека атлетика за младежи с физически увреждания до 20 години, организирано от Международния параолимпийски комитет. Шампионатът на планетата ще се проведе в Нотвил, Швейцария. 

Източник: sport-gabrovo.com