Независимостта на България
Независимостта на България / Община Дряново
Община Дряново и НЧ "Развитие-1869" организират отбелязване на 110 години от обявяването на независимостта на България. Програмата започва от 11:00 часа на 22 септември на площад "Освобождение". 

Цар Фердинанд обявява българската независимост с Манифест на 22 септември 1908 г.
Източник: Централен Държавен Архив

На 22 септември 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд обявява независимостта на България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.

В манифеста, който е прочетен в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, се обявява, че България е независимо Българско царство и се призовава този акт да намери одобрението на Великите сили (това са Великобритания, Австро-Унгария, Франция, Германия, Италия и Русия - държавите, които не позволяват създаването на младата българска държава на Берлинския конгрес през 1878 година).

Самият Фердинанд се самообявява за цар на българите, възстановявайки титлата на българските монарси от Първото и Второто българско царство. След прочитането на манифеста е отслужен молебен за благоденствието на българската държава.