/ Мобилен пункт за опасни отпадъци
Димитър Димитров представлява пловдивска фирма, която има сключен договор с Община Габрово за извозване на опасни отпадъци. През втория ден от кампанията за събиране на опасни отпадъци от домакинствата той вече е убеден, че тук хората са сред най-активните в страната. 

За по-малко от час и половина, на 25 октомври, петима души се възползват от възможността да се освободят от такъв вид отпадъци. Някои са държани с години в домовете им. Възрастен мъж изхвърли лекарства, купувани преди две десетилетия. Той споделя, че не иска да ги изхвърли в обикновен съд за смет, за да не замърсят околната среда и да не застрашат нечие здраве и живот.

След 18:00 часа автомобилът, в който се събират опасните отпадъци заминава за депото, което пловдивската фирма използва, в района на Брезово, където отпадъците се обезвреждат. 
 

Мобилен пункт събира опасни отпадъци от домакинствата


Димитър Димитров споделя, че много габровци се спират и го питат за инициативата, а доста от тях се връщат с термометри с живак, стари усилватели на телевизори, пестициди и опаковки от пестициди, кесилини. 

През първия ден от кампанията, 24 октомври, идва стар златар, който предава използвана от него през годините, но останала кесилина. 

Впечатлението на Димитър Димитров е, че мисленето на хората се променя в положителна посока. Преди 20 години, когато започва да се занимава с извозване на опасни отпадъци, много българи се отнасят с насмешка. Днес това се случва много рядко. 

Община Габрово е сред първите, които започват да реализират дейности по събиране и предаване на опасни отпадъци, става ясно от думите на Димитров.