Димитровград иска паметника на Митко Палаузов, Дончев отказа
Димитровград иска паметника на Митко Палаузов, Дончев отказа / netinfo
Габровският кмет Томислав Дончев отказа да даде паметника на Митко Палаузов на Димитровград. Официална делегация, включваща кмета, председателя на Общинския съвет и един заместник-кмет е посетила габровския градоначалник с искане монументът да им бъде предоставен за изграждания музей на монументалното изкуство от времето на социализма. Според Дончев обаче „няма хипотеза да си тръгнат с паметника сега или впоследствие”.

В Габрово дебатите около преместването на паметника на Митко Палаузов от площад Бесарабия продължават. Основните мотиви на инициативния комитет от квартала са, че площадката трябва да бъде облагородена. Освен това малкия партизанин е изобразен с пистолет в ръка, което, според скулптора Адриан Новаков, подбуждало агресия у децата. Досега от инициативния комитет са събрани около 200 подписа за махането на паметника. Според кмета Дончев обаче е възможно да стартира и срещуположна подписка.

Градоначалникът е разговарял с представители на семейството на Митко Палаузов и е постигната договореност, ако се наложи, монументът да бъде преместен пред родната къща на партизанчето. Решението обаче трябва да бъде взето от Общинския съвет.

Разговорът с делегацията от Димитровград обаче не е бил безплоден, смята Дончев. Скоро комисия от Габрово ще отиде там, за да провери какво е състоянието на нефункциониращата тролейбусна мрежа, трансформатори от която могат да бъдат взети на ниски цени.