НАП
НАП / DarikNews.bg
От офиса на Национална агенция по приходите (НАП) в Габрово информират, че техни служители са започнали активни контролни действия на търговските обекти.

Патрулите са от по двама инспектори от различни отдели на агенцията и са облечени в разпознаваеми сини жилетки. Екипите обхождат търговските обекти по предварително зададен маршрут.
 

Териториалните структури имали готовност да намалят административната тежест върху гражданите и бизнеса


Контролните действия се извършват в цялата Габровска област. С превантивна цел те раздават уведомителни писма, с които се акцентира върху задължението на търговците за отчитане на всички продажби чрез регистрирано в НАП фискално устройство. Фирмите се уведомяват какви биха били последствията за тях, ако не спазват законовите разпоредби.

Двойките данъчни служители патрулират по две седмици, след което ги сменят техни колеги, а самата кампания е безсрочна. На по-късен етап ще се извършват регулярни проверки и от командировани данъчни инспектори от другите офиси на Териториалната дирекция на НАП-Велико Търново, при които проверяващите ще извършват скрити наблюдения над търговските обекти.
 

През летния сезон се увеличава риска от данъчни нарушения от некоректни фирми


Гражданите могат да сигнализират данъчните патрули, ако не им бъде издадена касова бележка за извършена от тях покупка. В тези случаи данъчните ще извършат незабавна проверка на сигнала. Сигнал може да бъде подаден и на националния телефон на НАП 0700 18 700, както и на електронната поща - infocenter@nra.bg