Да изчистим община Габрово от отпадъците
Да изчистим община Габрово от отпадъците / DarikNews.bg, архив

Над 1000 са учениците и учителите, които са поели ангажимент да изчистят пространствата около училищата си, а за инициативата са избрали датите 15 и 16 април. В пролетното почистване се включиха още институциите в града и различни формации.

Общинската администрация е разделена на групи, които в събота ще боядисват съоръженията на няколко детски площадки, ще почистват и ще изрязват храсти около телевизионната кула на Градище, паркинга и горичката до болницата, в посока студентските общежития, стълбите до ул. Петър Михов, стълбите зад ресторант Детелина до Търговска база, чешмичката с/у фирма „Мак“ и други места в града. Общинските служители, които ще се включат, са около 150.

„Междублокови пространства, обществени паркинги, паркове, градинки, детски и спортни площадки, нерегламентирани сметища на територията на общината и онова място, през което минавате само вие, но е удобно, красиво и има свой собствен чар“ - това е призивът на Община Габрово към гражданите, за местата, с които могат да се включат в пролетното почистване на града. Тази година то е организирано в периода 11-17 април.

Гражданите, които искат да се включат, могат да информират организаторите за района, който ще почистват на тел. 0700 144 10 или 066/818 437. Екипи на ОП „Благоустрояване“ ще извозват заявените от тях събрани отпадъци, оставени във или до съдовете за смет. От Община Габрово информират, че подадените заявки за извозване на отпадъци са най-често за строителни отпадъци от бита, мебели, треви и клони.

Община Габрово апелира отново да се спазват принципите на разделното събиране и дава по-подробно следните указания:

Хартия, пластмаса, метал и стъкло - в жълтия контейнер или в чували до съдовете за смет.

Клони и треви – в снопове и чували до съдовете за смет.

Мебели и друг едрогабаритен отпадък – оставете до съдовете за смет и се уверете, че не пречат на преминаващите. Не забравяйте да ни информирате на посочените  по-горе телефони, за да ги извозим  възможно най-бързо.

Остарялото електрическо оборудване ще бъде взето от дома ви и извозено безплатно. За заявки тел. 0800 14 100 или 0885 77 00 41.

Батерии и акумулатори - в най-близкия магазин или автосервиз,  разполагащ със специални съдове за батерии.

Строителни отпадъци от бита - само по предварителна заявка на тел. 066/818 437.