Цветен базар откриват днес в Габрово
Цветен базар откриват днес в Габрово / Sofia Photo Agency

 

Цветен базар организира Община Габрово от днес до 28 март, съобщават от общинската администрация. Той ще бъде разположен на ул. „Радецка"- пред бившето училище „Радион Умников". Инициативата е по повод 150-годишнината от обявяването на Габрово за град, както и за Първа пролет. На Цветния базар може да се намерят саксийни цветя, декоративна растителност, семена и посадъчен материал. Съпътстващата програма включва празничен поздрав „Фолклорна китка" на децата от детска градина „Мики Маус", днес от 17.30 часа. Утре от 17.30 часа ще има «Пролетно настроение» със струнен квартет при Габровски камерен оркестър.

Празничен поздрав „Лазарки сме вече, мамо", са подготвили и възпитаниците на детска градина „Явор". Той ще бъде в петък, също от 17.30 часа. В събота от 11 часа ще бъде отбелязан Лазаровден с „Oркестър Габрово", а в неделя ще се празнува Цветница с фолклорен ансамбъл „Габровче".  Сред инициативите е предвидена и детска работилница за изработване на рисунки, картички, великденски сувенири.

Ще бъде представена и част от японската култура с правене на оригами и писане на йероглифи. В Хлебна къща „Св. Христофор" ще бъдат показани обредни хлябове, просфорни печати, дърворезбa. Нещо красиво може да бъде сътворено навсякъде - в градината, на тесния балкон, на малкия прозорец, в ъгълче на жилището или пред блока. Да го направим заедно, призовават от общинската администрация.