Четиримата, уличени в смъртта на възрастния мъж в Градище, с постоянна мярка
Четиримата, уличени в смъртта на възрастния мъж в Градище, с постоянна мярка / Дарик Габрово, архив

Габровски окръжен съд остави зад решетките четиримата мъже от село Върбовка, уличени в смъртта на 79-годишен мъж от Градище.

Магистратите взеха днес най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" по отношение на четиримата, привлечени в качеството на обвиняеми за извършено престъпление по чл.199, ал. 2, т.1 от НК - грабеж, придружен с телесни повреди, от които е последвала смъртта на 79-годишен мъж от с. Градище, общ. Севлиево.

С оглед събраните до момента доказателства съдът счете, че може да се направи обосновано предположение, че К.В., А.Я., Г.В. и Л.А. са извършили тежкото престъпление, за което им е повдигнато обвинение. Същото е наказуемо от закона с лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна. Предвид тежестта на наказанието, което се предвижда за посоченото престъпление, както и данните за личността на обвиняемите (предишни осъждания), съдът намира, че е налице реална опасност четиримата да се укрият с цел избягване на тежката наказателна отговорност или да извършат друго престъпление.

Предвид горепосоченото и на основание чл.64 от НПК съдът уважи искането на прокуратурата и определи на К.В., А.Я., Г.В. и Л.А. най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража".

 Определението на Габровски окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Велико Търново в 3-дневен срок.

 В случай на обжалване, делото се насрочва за разглеждане пред Апелативния съд за 16 ноември 2012 г.