Четин Казак: Необходима е политическа стабилност и пълен мандат за реформи в здравеопазването
Четин Казак: Необходима е политическа стабилност и пълен мандат за реформи в здравеопазването / DarikNews.bg

ДПС ще работи за възстановяване на доверието в системата на здравеопазването. Това подчерта водачът на листата Четин Казак и кандидатите за депутати, които представиха пред водещи личонсти в областта на здравеопазването в Габрово своите виждания, свързани с тази проблемна сфера.

Д-р Петър Бояджиев, кандидат за народен представител от листата на ДПС, очерта петте приоритета от платформата на партията за предстоящите парламентарни избори.

Той не пропусна да даде оценка на състояние, в което се намира здравеопазването в момента, особено в по-малките населени места и провинциални болници, и акцентира върху отказа от реформа в тази сфера. За решаване на проблемите в здравния сектор според него е необходим надпартиен консенсус и силна политическа воля, за да се вземат очаквано не много популярни и болезнени мерки.

Движението за права и свободи отстоява непоколебимо необходимостта от продължаването на реформите в здравеопазването като очертава в своята платформа четири основни принципа.

Първо - гарантиране на достъп и качество в здравната помощ за всички български граждани, включително и за тези, които живеят в отдалечени и труднодостъпни планински райони.

Второ - извеждане на профилактиката, скрининга и ранната диагностика като ефективни и приоритетни основи на здравната система.

Трето – протекционизъм за човешките ресурси с улеснена специализация, добро заплащане, перспектива за развитие в България.

Четвъртият принцип е последователност и приемственост при провеждане на реформите в здравната сфера.

За решаване на тежките проблеми в здравеопазването ДПС ще търси съгласие по пет приоритета. Сред тях е промяната на механизма на плащане в системата, демонополизация на Здравната каса, усъвършенстване на здравноосигурителния модел с конкуренция на финансиращите фондове, пълно изплащане на здравните вноски за групите, осигурявани от държавата.

Друг приоритет е изработването на Национална здравна карта със задължителен характер и въвеждане на електронно здравеопазване, за да има пълна прозрачност при изразходване на парите за здраве. Приоритет за Движението за права и свободи е и промяната в Спешната помощ, както и в лекарствената политика.

Присъстващите на срещата дискутираха в продължение на два часа тежките проблемите в здравеопазването и подчертаха спешната необходимост от реформи. Водачът на листата на ДПС в региона Четин Казак подчерта, че е необходима политическа стабилност в страната – следващото правителство да има пълен мандат, за да осъществи необходимите реформи в здравеопазването.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!