Център за настаняване от семеен тип за деца с физически увреждания ще бъде изграден в Габрово
Център за настаняване от семеен тип за деца с физически увреждания ще бъде изграден в Габрово / Дарик Габрово

 

Община Габрово е определена за една от първите общини в България при изграждането на Център за настаняване от семеен тип за деца с физически увреждания, съобщи днес на редовния си брифинг кметът Николай Сираков. По думите му това е съгласно националната карта за резидентните услуги , изготвена от Държавната агенция за закрила на детето. Предвидено е да бъдат изградени 133 центъра за настаняване от семеен тип и 27 защитени жилища в общо 63 общини. Тяхното построяване ще се финансира от Оперативна програма " Регионално развитие" и по програма "Развитие на селските райони". Тази съвместна инициатива е първата по рода си у нас.

"Община Габрово разработва проект за безвъзмездна финансова помощ по схема "Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск", каза кметът Сираков.

Той допълни, че максималната стойност на проекта за изграждането на център за настаняване от семеен тип за деца с увреждания е 661 395 лева. Стойността на стоително- монтажните работи, оборудването и обзавеждането е 489 625 лева.

Според Сираков в центъра ще бъдат настанени 15 деца, които се намират в различни институции в страната. По думите му къщата трябва да се намира в жилищен район в близост до централната градска част, на не повече от 15 мин. пеш от място за оказване на доболнична и неотложна медицинска помощ, както и на не повече от 15 минути от училище.

Към самата сграда също има редица изисквания- по възможност да е на един етаж, да разполага с двор с озеленена площ и детска площадка, да осигурява подходящи условия за живот на деца на различна възраст - от 3 до 18 години. Освен това сградата и помещенията трябва да осигуряват домашна атмосфера и условия за живот, близки до семейните. Стаите ще бъдат за по две деца, ще има и места, където те да съхраняват личните си вещи. Приготвянето на храната трябва да става при домашни условия. Същевременно ще се дава възможност на децата да наблюдават и да вземат участие в приготвянето на храната, според индивидуалните им възможности.

Крайният срок за подаване на проектното предложение е месец юни 2011 година. В момента се работи по намирането на подходящ терен, а на 20 януари предстои работна среща с Агенция "Закрила на детето", допълни Сираков.