Андрей Новаков
Андрей Новаков / ЕНП

България се изкачва на първото място в Европа по средства, получени от европейския бюджет като дял от брутния национален доход. Това стана ясно от данни на Европейската комисия, които представи евродепутатът Андрей Новаков в Европейския парламент. Според тях, за 2015 година след България по привлечено финансиране се нареждат Унгария, Словакия, Чехия и Румъния.

„Данните показват, че през 2015 година никоя държава в Европа не е получила повече от Европейския съюз (ЕС), отколкото България. Важно е да припомним, че едва 2 години по-рано, имаше редица спрени програми, което прави постигнатото още по-ценно“, изтъкна Новаков.

Изнесената статистика показва, че инвестициите от европейските структурни фондове се равняват на 5.33% от брутния национален доход на страната за 2015 година, което е признак за отлично свършена работа на централната и местна администрация.

„За същата година България е внесла 424 милиона евро, а е получила обратно над 2.7 милиарда евро за по-добри пътища, социални проекти, модернизиране на болници, училища и администрация, инвестиции в култура и наука, земеделие и селско стопанство, както и подкрепа на малки, средни и семейни предприятия.

По думите на Новаков, подкрепата на ЕС има дългосрочен ефект и помага на България да изгради икономика с постоянен ръст и все повече нови работни места.