пожар
пожар / Dariknews.bg, архив
Въпреки нормативните документи, заповеди и инструкции, целящи повишаване на пожарната безопасност през пролетния сезон, всяка година се намират недобросъвестни граждани, които ги пренебрегват и нарушават. Наглед безобидни на вид запалвания са причина за развитие на големи пожари, които изпепеляват вилни и стопански постройки, горски масиви и насаждения. Често това става с цел почистване, но безконтролно и неорганизирано, без да се отчита пожарната обстановка, а последствията понякога са доста трагични.

В Габрово и Плачковци се разразиха пожари

В случай на пожар, задължение на гражданите е да се обадят на телефон 112 и да участват активно в погасяването му. Не трябва да се допускат запалване на стърнища, слама, суха трева и отпадъци по слоговете, крайпътните ивици и други тревни площи.

Два сигнала на телефон 112 вдигнаха на крак горски стражари
DarikNews.bg, архив

Необходимо е повишено внимание при боравене с открит огън, тъй като една безотговорно хвърлена незагасена цигара или кибритена клечка от пътуващи в автомобил, разсеян пастир или турист, може да стане причина за крупни пожари.

Гасиха пожари в къща в Трявна и кафе-аперитив в Габрово

При извършване на контролирано изгаряне на растителни отпадъци в частните дворове, е необходимо предварително да се вземат мерки за недопускане разпространението на горенето.

"Никога не оставяйте огъня без наблюдение, а след работа внимателно го изгасете", съветват от Регионална дирекция пожарна безопасност и защита на населението. 

пожар
/ ThinkStock/Getty Images

Не бива да се допуска паленето на огън от деца или възрастни хора, които не са в състояние да контролират горенето и изгасяването на огъня при реална опасност от пожар. Паленето на огън на открито във ветровито време е сигурен начин да се предизвика пожар.