Андрей Новаков
Андрей Новаков / ГЕРБ/ЕНП

За четвърта поредна година, евродепутатът Андрей Новаков (ГЕРБ/ЕНП) бе определен за преговарящ по бюджета на Европейския съюз (ЕС), като част от 28-членния преговорен екип на Европейския парламент (ЕП). Това се случи по време на подготвителна среща на Комисията по бюджети на ЕП, проведена в Страсбург.

Евродепутатът Андрей Новаков връчи сертификат за отличие на Община Габрово

„Моите цели в рамките на преговорите са: 580 млн. евро за младежка заетост; 566 млн. евро повече за транспортна инфраструктура, иновации, за малки и средни предприятия, за студентска мобилност; 127 млн. евро повече за Европол и за агенциите, които охраняват външните ни граници.“, заяви евродепутатът след приключилата среща.

По-рано тази година Европейската комисия (ЕК) предложи проект на бюджет на ЕС в размер на 165.5 млрд. евро. Позицията на ЕП е в подкрепа на 166.3 млрд. евро. В периода до 19-ти ноември, във формат на помирителни срещи между Съвета и ЕП, двете институции трябва да се договорят за финалния размер на бюджета и реалните плащания през 2019 г.

Андрей Новаков: ЕС трябва да осигури €10 млрд. годишно за транспортна инфраструктура след 2020 г.

ЕК, представена от Гюнтер Йотингер, еврокомисар за бюджет и човешки ресурси, ще бъде в ролята на неутрален посредник между двете институции по време на продължаващите средно по 18 часа преговори. Резултатите и финалното споразумение най-вероятно ще бъдат ясни рано сутринта на 17-ти ноември.