Ако строителството на Обхода бъде спряно сега, не се знае кога ще продължи
Ако строителството на Обхода бъде спряно сега, не се знае кога ще продължи / Dariknews.bg, архив

Проектът за Обходен път не може да бъде променян на този етап, това е становището на Николай Григоров, Областен управител, който е провел среща с недоволни жители на село Поповци. През тази седмица те обявиха, че протестират, заради начинът, по който ще се реализира съоръжението.

Новият път минава покрай селото, а този който се ползва сега - през населеното място, ще бъде затворен.

Според Николай Григоров притесненията за снегопочистване нямат основание. Отсечката в село Поповци ще бъде поддържана, както досега. Пътят е държавна собственост. На по-късен етап той ще бъде актуван като общински и за него ще се грижи местната власт. Друго опасение на жителите, свързано с възможностите за ползване на обществен транспорт ще бъде решено чрез дадените от властите в Община Габрово и местния превозвач гаранции.

"Ако се наложи, за удобство на жителите на Поповци, ще бъде направена промяна с Областната транспортна схема", категоричен е Николай Григоров.

Подходът към село Поповци от страната на Киевци, ще бъде изчистен от строителните материали и ще може отново да се ползва.

Жители на селото са недоволни и от това че ще им се наложи да удължат пътя си с около километър и половина, ако искат да влязат с автомобил в Поповци, когато се движат по пътя от Габрово към Севлиево.

Обходният път ще бъде завършен както е по проект. Ако сега дейностите бъдат спрени, за да се извърши ново проектиране, това означава, че фирмата няма да може да работи и ще съди държавата, за да си получи парите. Забавянето от друга страна ще даде повод за отлагане на строителството и не се знае кога отново ще може да се говори за завършване на пътя.

Шумоизолация за къщите, които са в непосредствена близост до новото трасе, светофар при отклонението за село Гиргини и изчистването на подхода от към Киевци, са нещата които в настоящия момент могат да се реализират, за да са в полза на жителите на Поповци.