500 000 лв. за приобщаване на деца от малцинствата към образователната система
500 000 лв. за приобщаване на деца от малцинствата към образователната система / Община Габрово

С проект за половин милион лева да се подпомогне успешното включване в образователната система на деца от етническите малцинства и от маргинализирани обществени групи. Това предложение са внесли от Община Габрово в качеството си на бенефициент Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г.

Дейностите са насочени към равнопоставеност на малчуганите в групите за предучилищна подготовка. Партньори са ОДЗ „Ран Босилек“ и център „Амалипе“.

За децата, които имат затруднения по български език или той за тях не е майчин, е предвидено допълнително обучение. Експерти от Регионален исторически музей, РБ „Априлов Палаузов“ и Дирекция „Национален парк Централен Балкан“ ще извършват интерактивни дейности с възпитаниците на детските градини за придобиване на допълнителни знания по различни теми.

Ще се насърчават съвместни изяви между децата чрез обучение по танци и театър, викторини, екскурзии, фестивал на толерантността – за опознаване на етническото многообразие.

Специална подкрепа ще получат и семействата от уязвими етнически малцинства и такива в неравностойно положение. На родителите ще бъдат разяснявани ползите от образователната интеграция, те ще бъдат насърчавани да изпращат редовно децата си на детска градина и на училище.