Снимка:
Снимка: / Исторически музей Дряново
Честването на 50 години от откриването на експозицията „Майстор Никола Фичев - живот и творчество“ ще бъде на 18 юли в 17:00 ч. в Историческия музей в Дряново. Предвижда се представяне на албум „Първомайстор Никола Фичев“. На следващия ден в Икономовата къща ще бъдат открити две изложби „50 години експозиция „Майстор Никола Фичев - живот и творчество“ и „Стенописи от църквата „Св. Йоан Предтеча“ в с. Каломен.

На 20 юли 1969 година по време на проведената национална среща на строителите в град Дряново е открита музейна експозиция, посветена на живота и творчеството на възрожденския строител Колю Фичето и в непосредствена близост паметник му. Книгите за впечатления са изпълнени с възхищение и преклонение пред творческия гений на майстора. Идеята за увековечаване паметта и творчеството на Колю Фичето в родния му град Дряново е на общинското, на държавното и на партийното ръководство на БКП.

Но и на местните краеведи и дейци в сферата на културата. Реализирането започва с обявяване на национален конкурс за идеен проект за музей и паметник от Комитета за изкуство и култура, Министерство на строежите, Окръжен народен съвет – Габрово и Градски народен съвет – Дряново. Като най-сполучливо архитектурно и скулптурно решение журито определя това на арх. Димитър Кръстев и скулптора Борис Гондов. Проектът е осъществен от дряновски строители с бригадир Тодор Рачев, под техническото ръководство на Пенчо Маймарев.