Георги Василев
Георги Василев / ХГ Христо Цокев

Галерия „Христо Цокев” представя ретроспективна изложба на художника Георги Василев, роден в Габрово през 1885 г.  Експозицията представя  49 творби от различни периоди от творчеството на автора. Сред ранните творби са пейзажите му с конкретен сюжет, маркирани от характерни елементи на рисуваното място – „Куманово”, „Кюстенджа”, „Траянов вал”, „Казиното в Кюстенджа”. Реалистичността на детайла в тези картини дава допълнителна убедителност на присъствието на автора. От същия период са и редица портрети, сред които се откроява „Автопортрет“ – от младежките му години с подчертана романтична нотка в изграждането на картината .

Основната част на представените творби се състои от пейзажи, които независимо че носят името на дадена местност, тя не присъства в самото изображение - „Павлово”, „Из Бояна”, „Край град Трявна”, „Край Габрово”. Георги Веасилев се отличава като майстор на натюрморта. Този най-интимен за художника жанр е представен чрез поредица от картини, изобраяващи цветя и плодове, рисувани с педантична точност и с типичния за художника приглушен колорит.

Представените портрети са от по-късния му период и носят белега на идиалистичната хармония - „Портрет на поетесата Ненова”, „Соня”, „Портрет на жена със синя рокля”. Експозицията завършва хронологично с творбите: „Изглед от Дома на културата” и „Площад 1 май” – последната се откроява като сполучлива авторска реализация с добре изграден колорит и атмосфера, характерни за възрожденския град.

 

Георги
ХГ Христо Цокев

 

Картините в изложбата са част от дарение, направено на габровската галерията от наследниците на художника през 90-те години на ХХ век.

Георги Василев завършва живопис в Държавното рисувално училище през 1907г., с много добър успех в един от първите випуски при преподавателите Иван Мърквичка, Антон Митов, Петко Клисуров, Жеко Спириридонов, Ото Хорейши и други. Веднага след това получава сертификат за учител  по рисуване и започва работа в Априловската гимназия. По-късно е разпределен в мъжката гимназия в София, където се установява до смърта си през 1972 г. Вероятно е бил военен художник по време на Първата световна война. Художникът твори в жанровете пейзаж, натюрморт и портрет. Негови платна са собственост на Националния военноисторически музей в София.